* Opoziţia a depus o moţiune de cenzură care urmează să fie supusă la vot pe 16 martie
Guvernul şi-a angajat, ieri, răspunderea în Parlament, pentru noul proiect al Codului Muncii, în absenţa opoziţiei, în cadrul unei şedinţe în care conducerea Camerei Deputaţilor a limitat, temporar, accesul publicului în balcoanele sălii de plen, pe durata dezbaterilor.
Premierul Emil Boc a susţinut, în cadrul alocuţiunii sale, că noile prevederi vor duce la înfiinţarea de noi locuri de muncă şi vor duce la flexibilizarea pieţei muncii.
Emil Boc a explicat, potrivit Agerpres: "Scopul modificării Codului Muncii este, în principal, acela de a crea noi locuri de muncă. Româ-nia ocupă locul 114 din 139 de ţări în ce priveşte rigiditatea pieţei muncii. Cu alte cuvinte, în 114 ţări este mai simplu să ocupi un loc de muncă decât în România. Dacă vrem să fim competitivi, să facem faţă provocărilor din UE, atunci trebuie să coordonăm legislaţia noastră cu ce se întâmplă în Europa şi în lume. Dacă ne uităm la rata de ocupare în Româ-nia observăm că este undeva la 58-59%. Asta înseamnă că avem loc suficient pentru a avea mai multe locuri de muncă".
Premierul a arătat că Guvernul a adoptat un amendament care va permite mai uşor angajatorilor să încadreze personal după ce fac disponibilizări: "În cazul concedierilor colective, pe baza criteriilor actuale din Codul Muncii, exista până acum interdicţia ca timp de nouă luni să nu se poată face noi angajări. Acest lucru conducea la un element de rigiditate pe piaţa forţei de muncă". Prin noul Cod al muncii, angajatorii ar putea încadra personal după 45 de zile de la concedirile colective efectuate.
Tot pentru flexibilizarea pieţei forţei de muncă, Guvernul şi-a luat angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de muncă: ""Contractele colective de muncă şi actel