Guvernul Boc îşi asumă răspunderea în Parlament pe Codul Muncii, marţi, 8 martie. Executivul a aprobat luni seară doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 de propuneri. Opoziţia a anunţat că va depune tot marţi o moţiune de cenzură.
Printre amendamentele adoptate de Cabinetul Boc se află şi cel care acordă prioritate la reangajare persoanelor disponibilizate colectiv pentru o perioadă de 45 de zile.
Executivul a mai decis ca articolul referitor la negocierile colective să prevadă că "părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii". În forma iniţială, acest articol stabilea că negocierea şi încheierea contractelor colective de muncă se reglementează prin lege specială.
Contractele colective de muncă ale căror prevederi sunt limitate la 31 decembrie 2011 vor putea fi încheiate după această dată, pe durate care vor fi stabilite prin lege specială, a mai decis Guvernul în şedinţa de luni.
De asemenea, contravaloarea pagubei provocate de către angajat în timpul muncii şi imputată acestuia pentru recuperare de către angajator va fi limitată la echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.
Guvernul a mai decis ca amenda cuprinsă între 1.500 de lei şi 3.000 de lei să fie aplicată atât pentru lipsa evidenţei orelor de muncă prestate de fiecare salariat, care trebuie prezentată inspectorilor de muncă de către angajator, dar şi pentru nerespectarea regulii conform căreia o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical.
Uniunea Social Liberală a pregătit proiectul moţiunii de cenzură intitulate "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate", care va fi depusă imediat ce Guvernul îşi va angaja răspunderea. Parlamentarii PDL vor fi prezenţi la moţiune, dar se vor abţine de la v