Palatul Elysée al preşedinţiei franceze şi Quai d'Orsay, sediul ministerului francez de externe, au fost şi ele atacate de piraţii informatici. Aceştia din urmă nu şi-au atins însă ţinta, afirmă Agenţia Naţională de Securitate a Sistemelor Informatice din Franţa. Originea acestor tentative rămâne de stabilit, ca şi în cazul ministerului francez al Economiei care el a fost piratat serios, mai multe documente de lucru pentru preşedinţia franceză a grupului G20 fiind sustrase din calculatoare.
Ziarul Libération este cel care dezvăluie faptul că şi preşedinţia franceză şi sediul diplomaţiei de la Paris au fost atacate de piraţii informatici. Ca şi în cazul ministerului economiei, hackerii căutau lucruri foarte precise şi anume documente referitoare la pregătirea reuniunilor G20, grup al celor mai industrializate ţări din lume plus cele emergente, condus în prezent de Franţa. Mai multe documente, unele sensibile, au fost astfel deturnate.
În ce scop, se întreabă analiştii. Unii afirmă că documentele G20 nu sunt atât de secrete cu excepţia poate a telegramelor diplomatice. Pe scurt, piraţii au putut vedea ce poziţie va adopta Franţa în diversele dosare aflate pe masa G20. Într-o negociere, e bine să ştii ce cărţi are adversarul în mână ca să-ţi poţi potrivi răspunsul. Ori, în opinia experţilor, un singur subiect putea fi de interes pentru piraţi: cel legat de ratele de schimb valutar. Un subiect sensibil, reforma sistemului monetar internaţional fiind una dintre priorităţile preşedinţiei franceze.
La subiect sensibil, suspect uşor de găsit şi anume China, acuzată de ani de zile că-şi subevaluează moneda pentru a-şi susţine exporturile. De la precedentul summit G20 de la Toronto, subiectul figurează în centrul unei aprige bătălii diplomatico-comerciale între Beijing şi capitalele occidentale.
Ori, aşa cum scria revista Paris Match, cea care de