„Angajamentul femeilor” (La Croix). „Acele femei care pun lumea în mişcare” (La Tribune). „Libia: de la revoltă la război” (Le Monde). „Italia şi viitorul Libiei – trei scenarii pentru o criză” (Corriere della Sera). „Marine Le Pen jubilează” (Libération).
Ziarele franceze şi europene scriu pe larg despre 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii.
„Să deschidem vânătoarea contra ideilor preconcepute”, scrie cu litere mari pe prima pagină L’Humanite, în numărul sau special dedicat zilei de 8 martie: „egalitatea sexelor nu este o sperietoare”.
Sub titlul „Angajamentul femeilor”, La Croix expune situaţia femeilor din Franţa şi descrie mobilizarea femeilor contra dictaturilor din ţările arabe.
Ziarul economic La Tribune se interesează de „acele femei care pun lumea în mişcare”, acele femei care au revoluţionat în ultimii ani familia, școala, locul de muncă din Maghreb şi până în Golful Persic. Desigur, aminteşte La Tribune, „revolta care zguduie lumea arabă a început cu gestul disperat al unui bărbat, tânărul tunisian Mohammed Bouazizi. Dar, asistăm în Tunisia, în Egipt, în Bahrein, în Yemen şi în alte locuri din Africa de Nord şi din Golful Persic la o mişcare a bărbaţilor şi a femeilor. O adevărată mutaţie culturală în lumea arabă”.
Aşa cum ne-am obişnuit în ultimul timp, Libia continuă să fie în atenţia presei franceze şi europene.
„Libia: de la revoltă la război”, titrează Le Monde. „La Benghazi, insurgenţii formează un Guvern provizoriu. La Tripoli, colonelul Gaddafi acuză Franţa de ingerinţă. Pe front, o armată de civili înfrunta miliţiile regimului”, astfel rezumă situaţia Le Monde.
„Presiunea contra lui Gaddafi creşte la ONU şi NATO”, afirmă Le Figaro. „Opţiunile militare sunt analizate”, afirmă preşedintele american Barack Obama citat de Le Figaro.
Ne oprim la editorialul din Corriere della Sera, ziarul italian