Firmele estimează că, la finele primului trimestru al acestui an, numărul mediu de salariaţi va ajunge la circa 1,195 milioane de persoane, cu circa 4,7% mai puţini comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform unui sondaj realizat de Comisia Naţională de Prognoză. Sursa: Zoltan Lörencz
În opinia agenţilor economici, trendul descendent al disponibilizărilor forţei de muncă din sectorul industrial manifestat pe parcursul anului anterior va continua şi anul acesta, dar cu o dinamică în continuă scădere.
În ultimul trimestru al anului 2010, s-a înregistrat o scădere de circa 88.000 persoane a salariaţilor din industrie, ceea ce reprezintă o reducere cu 6,8% comparativ cu trimestrul IV din 2009, relevă sondajul.
La nivelul anului 2010 s-a înregistrat o scădere a numărului de salariaţi de 10,5%. Ramurile cu cea mai mare reducere de personal au fost tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (24,8%), alte activităţi extractive (23,1%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (22,1%) şi fabricarea altor mijloace de transport (21,3%).
Singurele ramuri care au înregistrat la nivelul anului creşteri ale numărului de salariaţi au fost fabricarea produselor din tutun (13,3%), deşi nivelul producţiei acestei ramuri s-a redus s-a redus cu 19%, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (2,4%) şi extracţia minereurilor metalifere (0,3%)
De asemenea, agenţii economici se aşteaptă ca, în primul trimestru, costul unitar real cu forţa de muncă să înregistreze o creştere cu 6,8% comparativ cu trimestrul anterior şi o scădere cu circa 5,2% faţă de trimestrul similar din 2010.
Costul unitar real cu forţa de muncă în industrie a înregistrat în anul 2010 o scădere cu 12,1% faţă de anul anterior datorită dinamicii reduse a câştigului bru