Guvernul şi-a asumat răspunderea asupra Codului Muncii, marţi, 8 martie. Premierul Emil Boc a susţinut în Parlament că modificările vor reduce munca la negru şi vor majora veniturile atrase din taxe vărsate la buget, ca urmare a încheierii mai multor contracte de muncă.
Modificarea actualului Cod al Muncii, aflat în vigoare din 2003 este impusă de intrarea României în Uniunea Europeană şi de necesitatea flexibilităţii pieţei muncii, în contextul crizei economice, declară şeful Executivului.
Emil Boc spune că afirmaţiile sindicatelor, conform cărora modificările îi vor obliga pe salariaţi să lucreze zilnic 16 ore şi să ajungă astfel "sclavii" angajatorilor nu au legătură cu realitatea.
Parlamentarii Uniunii Social Liberale nu au participat la şedinţa comună a celor două Camere în care Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra Codul Muncii. USL atacă Guvernul cu o moţiune de cenzură, intitulată "Codul Boc - salarii mici, şomaj mare, firme falimentate". Dacă moţiunea trece, Executivul este demis. Şansele sunt mici, pentru că Opoziţia nu are suficiente voturi în Parlament, iar senatorii şi deputaţii PDL se vor abţine de la vot.
Textul moţiunii are 15 pagini şi reprezintă o serie de critici la adresa politicii economice a Guvernului.
"Singura filozofie economică pe care acest Guvern a impus-o cu vârf şi îndesat pe spinarea românilor a fost cea a tăierilor : de salarii, de pensii, de drepturi şi indemnizaţii, de ajutoare. Curba ajustării veniturilor a scăzut vertiginos în cei doi ani de guvernare PDL, invers proporţional cu afacerile clientelei politice şi fondurile publice, virate doar în conturile primăriilor PDL şi ale baronilor pedelişti", se arată în textul moţiunii.
Guvernul a aprobat luni seară doar opt amendamente la proiectul Codului Muncii, dintr-un total de 144 de propuneri formulate de parlamentarii coaliţiei. PSD a anun