Administraţiile locale decid, în funcţie de interpretarea legii, dacă îi sancţionează sau nu pe proprietarii de locuinţe care nu au încheiat poliţa obligatorie împotriva dezastrelor până la 15 ianuarie. Reprezentanţii PAID susţin că precizarea Ministerului Administraţiei potrivit căreia proprietarii neasiguraţi pot fi amendaţi numai după 15 iulie nu are temei legal.
Proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele până la 15 ianuarie 2011, printr-o poliţă obligatorie sau una facultativă, riscă să fie sancţionaţi de primari cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Poolului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Citiţi şi:
Asigurarea obligatorie a locuinţelor, amânată până la 15 iulie
„O informare de presă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, difuzată la sfârşitul anului trecut, anunţa că termenul-limită până la care trebuie încheiată poliţa obligatorie, fără a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011. Acest comunicat nu are valoare juridică, pentru că nu este susţinut de o modificare legislativă", a spus Bulugea.
Românii nu se grăbesc să-şi asigure locuinţa
Reprezentanţii PAID au arătat că anunţul Ministerului Administraţiei a „uşurat" proprietarii de locuinţe de această obligaţie, iar ritmul de încheiere a poliţelor a scăzut semnificativ. Astfel, dacă în decembrie numărul de asigurări obligatorii încheiate zilnic ajungea chiar la 13.000-14.000 de poliţe, în prezent a scăzut la 400.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a revenit ieri cu precizarea că, potrivit prevederilor articolului 35 din Legea 260/2008, termenul-limită de încheiere a acestora este 15 iulie 2011. „După această dată, primarii vor amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie", se arată într-un comunicat al mi