Mascaţii au fost întâmpinaţi cu focuri de armă, dar şi cu mâncare sau cafea la descinderile din ultimii ani. Anul trecut, trupele speciale ale Poliţiei au avut aproape 3.300 de intervenţii.
Şeful SIAS (trupele speciale din Poliţie), comisarul-şef Teodor Stanca, a povestit pentru gândul care sunt surprizele care i-au aşteptat pe mascaţi în spatele uşilor zdrobite cu berbecul.
Dacă nu deschide nimeni, intrăm cu berbecul
"Suntem însoţiţi mereu de procuror sau poliţiştii de la judiciar", explică Stanca.
"Nu intrăm la adrese de capul nostru. Nu ştim niciodată unde mergem, decât cu o oră înainte, şi asta pentru instructaj. Ni se spune în mare, câte adrese, câţi oameni sunt vizaţi, care este gradul de periculozitate al misiunii. Apoi se dau coordonatele pentru fiecare echipă. Mergem împreună cu echipe de poliţie judiciară, care deţin toate datele şi ne spun unde intrăm. Ei indică: asta e uşa. Noi nu ne uităm în altă parte, să căutăm din scară în scară. Batem la uşă, anunţăm că e Poliţia. Dacă nu deschide nimeni, intrăm în forţă, cu berbecul", a relatat Stanca pentru gândul. "Acum zece ani, ne pregăteam să intrăm în locuinţa unor terorişti kurzi", îşi aminteşte şeful SIAS, care continuă: "Şase ore am stat în faţa uşii, pentru că exista riscul să sărim în aer, din cauza explozibilului pe care îl ascundeau. La droguri, însă, dacă stai mai mult la uşă, s-a dus şi marfa la wc. Trebuie să te mişti repede".
Luptător în Legiunea Străină, capturat în trei secunde
"Modul de intervenţie este dispus de cei care vor acţiunea. Dacă ştim că suspecţii sunt înarmaţi, luăm scut antiglonţ şi spargem uşa de la început. Anul trecut, la Deva, am ridicat un luptător din Legiunea Străină înarmat cu trei pistoale. L-am găsit aplecat după geanta cu pistoale. În 3 secunde am intrat peste el, cu un dispozitiv special, care desface uşi