Semnalul de alarmă este tras de organizaţia franceză SOS Racisme. O cercetare de teren realizată în baruri şi discoteci din 15 oraşe europene a dezvăluit rezultate îngrijorătoare.
„În peste 15 capitale europene, 34 de localuri au prezentat practici discriminatorii pe baze etnice, la intrare”, arată comunicatul organizaţiei franceze SOS Racisme.
Semnalul de alarmă denunţă încă o dată un context general în Europa de intensificare a ideologiilor rasiste şi a urii, ducând la excluderea unei părţi a cetăţenilor europeni. Testele europene au fost făcute în faţa unor localuri din 15 oraşe europene, printre care Tirana, Anvers, Paris, Besancon, Bucureşti, Oslo sau Bilbao.
„Rezultatele sunt îngrijorătoare”, spun reprezentanţii organizaţiei SOS Racisme. Romi, africani, arabi sau persoane de culoare care s-au prezentat în faţa unor discoteci, baruri sau cafenele nu au putut intra, spre deosebire de albi şi au fost victime ale discriminării.
În România, în noaptea de 5 spre 6 martie, Romani CRISS a realizat o acţiune de testare a accesului în locurile publice din capitală, în timp ce alte organizaţii au acţionat similar în Cluj, Craiova şi Dorohoi. Din 10 cluburi testate, nouă nu au permis cetăţenilor români de etnie romă să beneficieze de serviciile oferite publicului larg.
Marian Mandache, coordonatorul departamentului de Drepturile Omului din cadrul organizaţiei Romani CRISS, a participat la experiment şi enumeră motivele invocate de cluburile care au refuzat accesul romilor. În Craiova au fost testate trei cluburi, în toate fiind refuzat accesul romilor, iar în Cluj un grup de romi a încercat să intre în două cluburi, însă nu le-a fost permis.
Este de menţionat faptul că grupul de romi din București care a dorit să petreacă o noapte într-un club era format din avocatul organizaţiei Romani CRISS, un student, un consilier juridic şi o