Proiectul fostului preşedinte al filialei bucureştene a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Viorel Hurduc, a fost desemnat drept câştigător al concursului organizat pentru realizarea Centrului Cultural Transilvania.
Din juriu au făcut parte trei arhitecţi români, doi din cadrul OAR şi arhitectul-şef al municipiului Cluj-Napoca, dar şi patru specialişti din alte ţări europene. Unul dintre ei, Gabor Zobiki, este specialist în proiectarea de săli de concerte. El este autorul filarmonicii din Budapesta. Managerul proiectului, Mircea Dinculescu a spus că ideea câştigătoare realizează un pas înainte în arhitectura clujeană, prin aspectul de modernitate.
"O expresie modernă"
"Ca şi expresie arhitectonică, este o expresie modernă, contemporană, tot ceea am văzut până acum erau mai clasice. Materialele sunt moderne, din punct de vedere al imaginii putem spune că avem un pas în sus, nu mai este ideea de provincie care cumva ne cam stresează", a explicat luni, într-o conferinţă de presă, managerul de proiect desemnat de Primăria Cluj-Napoca, Mircea Dinculescu.
Viorel Hurduc a fost susţinut de două firme care s-au asociat pentru participarea la acest concurs, "S.C. Vaal Arhitectură SRL" şi „Popp şi Asociaţii". Pe locul al doilea s-au clasat, la egalitate, S.C. Bogart Construct în asociere cu Drăgan Arhitecture şi S.C. Carpat Proiect.
Cele mai spinoase provocări ale proiectului au fost încadrarea clădirii într-un spaţiu extrem de incomod şi respectarea unor constrângeri precum protejarea unei clădiri aflate în apropiere.
"Este o boltă barocă, din 1750, în subsolul clădirii, pe care mă gândesc că o putem folosi. Era un depozit pentru echipamente al armatei", a explicat Dinculescu.
Centrul Cultural Transilvania va avea ca principal element sediul Filarmonicii din Cluj. Dinculescu a epxlicat că este pentru prima dată în România când va f