Aluatul pentru mucenicii moldoveneşti trebuie să fie de post, dar se poate face şi cu ouă şi lapte pentru cine doreşte. Dintr-un aluat nu foarte moale, dar elastic se fac beţişoare subţiri, cu diametrul de aproximativ de doi centimetri care se răsucesc în forma cifrei opt (cam de 10-12 cm înălţime). Mucenicii pot fi şi împletiţi. Adică, două fâşii subţiri groase de un centimetru se împletesc şi se răsucesc apoi în forma cifrei opt.
Ce ne trebuie
Pentru aluat:
500 g făină obişnuită de pâine
un plic de drojdie uscată sau jumătate de cub de drojdie proaspătă
o linguriţă de sare
o lingură de zahăr
250-300 ml de apă călduţă
3-4 linguri de ulei
Pentru sirop:
5 linguri de zahăr
200 ml apă
opţional rom sau zeamă de lămâie
Pentru glazură:
100 g nuci prăjite în cuptor şi câteva linguri de miere de albine
Se pun într-un castron făina cernută, sarea, drojdia uscată (drojdia proaspătă trebuie sfărâmată în prealabil, amestecată cu o linguriţă de zahăr şi o lingură de apă călduţă şi lăsată la crescut), zahărul şi turnând încet apă călduţă se frământă un aluat potrivit de moale.
Când coca a început să facă băşici se pune uleiul, câte o lingură, şi se frământă până se desprinde de pe mâini.
Aluatul se lasă la crescut la căldură, într-un vas încăpător, uns în prealabil cu puţin ulei, şi acoperit cu folie alimentară, până când îşi dublează volumul.
După ce a crescut, din aluat se fac aproximativ opt-zece bile egale, din care – cu făină sau puţin ulei, dacă aluatul pare mai tare – se fac beţişoarele care rulează cu podul palmei mâinilor până ajung la grosimea potrivită.
Se coc 45-50 minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, unsă cu puţin ulei.
După ce s-au răcit, trebuie însiropaţi.
Siropul se face din zahăr şi apă, cam 5 linguri de zahăr la 200 ml apă, îngroşat prin