Iniţiativa guvernamentală vine după câteva săptămâni în care vămile şi Garda Financiară au fost vedetele primelor pagini ale ziarelor şi buletinelor de ştiri, cu arestări spectaculoase, plimbări în elicopter şi acuzaţii de corupţie la nivel înalt.
Deşi, se pare, activitatea în vămi, după o scurtă perturbare mediatică, şi-a reluat cursul ei firesc, iar Garda Financiară a făcut câteva descinderi la fel de ostentativ-eficiente, responsabilii instituţiilor se declară uimiţi de iniţiativa guvernului de a-i comasa şi de a reduce personalul, mai ales cel de conducere. De ce trebuie să restructurezi o instituţie care este eficientă?, se întreba retoric, în urmă cu câteva zile, comisarul general adjunct al Gărzii Financiare, deşi eficienţa instituţiei pe care o conduce nu a fost nici pe de parte dovedită. Însă, ca şi în cazul acţiunilor de control şi descinderi de la vămi, despre care s-a susţinut că nu au în niciun fel legătură cu amânarea aderării la spaţiul Schengen, nici despre acţiunile din ultima săptămână ale Gărzii nu s-a avansat un punct de vedere diferit. Nici vămile, nici inspectorii financiari nu ar acţiona circumstanţial, ci mânaţi de inspiraţia lucrului bine făcut şi animaţi de o înaltă conştiinţă profesională. Teoria e de natură să stârnească cel puţin rezervele.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, personaj des invocat în ultima perioadă în legătură cu scandalul corupţiei din vămi, recunoaşte într-un interviu acordat ziarului România liberă că parte dintre angajaţi nu sunt pregătiţi pentru funcţiile pe care le ocupă, deşi afirmă că instituţiile în sine sunt foarte eficiente.
Cât de eficiente şi de bine gestionate sunt acestea, mai ales la nivelul resurselor umane, ne-a putut convinge Sorin Blejnar şi săptămâna trecută, când proaspătului director executiv al Direcţiei Municipiului Bucureşti pen