O astfel de reglementare funcţionează deja în majoritatea statelor europene
România trebuie să implementeze decizia-cadru nr. 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsă
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat ieri în cadrul şedinţei de bilanţ a Ministerului Public pe anul trecut că este nevoie de o serie de modificări legislative pentru a face din actul de justiţie un act "într-adevăr eficient". Eventualele propuneri viitoare se referă la confiscarea averii unei persoane condamnate, dacă aceasta nu poate justifica modul în care a dobândit această avere, preluarea poliţiei judiciare şi majorarea perioadei de reţinere de la 24 de ore, cât este în prezent, la 48 sau 72 de ore.
Procurorul general al României a susţinut ieri că, anul trecut, s-a demarat un proiect finanţat cu fonduri europene pentru pregătirea unor investigatori financiari. "În toate dosarele ar trebui să existe şi o investigaţie financiară care să identifice bunurile deţinute de inculpaţi, dar constatăm că uneori nu e posibil. Pentru a fi cu adevărat eficienţi avem nevoie, însă, şi de o intervenţie legislativă", a afirmat Kovesi, apreciind că "Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal".
O astfel de reglementare funcţionează deja în majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind în concordanţă cu standardele în materia drepturilor omului.
România trebuie să implementeze decizia-cadru nr. 212 a Consiliului Uniunii Europene referitoare la confiscarea extinsă nu doar pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate ca stat comunitar, ci, în primul rând, pentru a răspunde unei nevoi sociale presante.
Poliţia judiciară ar putea fi preluată de Parchet
O altă modificare legislativă necesară, în opinia procurorulu