Ei vor face costume de baie, pâine şi tâmplărie pentru export. Maramureşul este pe locul IV în ţară la solicitările de fonduri nerambursabile.
22 de tineri maramureşeni, debutanţi în afaceri, s-au înscris până acum în programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Acest program a fost lansat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) şi se adresează tinerilor sub 35 de ani care n-au avut până acum o afacere.
Cei 22 de maramureşeni, alături de alţi 143 de tineri români aflaţi în aceeaşi ipostază, au posibilitatea să primească până la 10.000 de euro finanţare nerambursabilă/persoană de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru a-şi pune pe picioare propria afacere.
Bugetul alocat de minister pentru primul an de implementare al proiectului este de 5 milioane de euro, însemnând finanţare nerambursabilă pentru cel puţin 500 de întreprinzători debutanţi.
Afaceri în toate domeniile
Potrivit reprezentanţilor Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Maramureş, în acest moment, 59 de tineri sub 35 de ani şi-au depus actele pentru a-şi înfiinţa o societate cu bani de la stat. „Avem deja un număr de 59 de întreprinzători, din care 36 sunt în stadiul de rezervare al numelui, unul este în flux, adică pe cale de înregistrare, iar 22 care sunt înmatriculate deja“, a precizat Doru Lazăr, şeful ORC Maramureş.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate, maramureşenii au optat pentru tot ce se poate. „Domeniile principale de activitate sunt dintre cele mai diverse. De la fabricarea pâinii până la instalaţii, comerţ, croitorie, prestări servicii sau tâmplărie“, a mai adăugat Lazăr.
„Vreau afacerea mea!“
Una dintre tinerele care a decis să-şi deschidă o firmă cu bani de la