Au făcut rate la bancă să aibă o cameră a lor într-un bloc de la oraş, dar acum nu îşi pot plăti cheltuielile. Soarta oamenilor de pe strada Babadag din Timişoara stă sub semnul luptei cu facturile care par să nu se mai sfârşească.
Maria Drăguş are 38 de ani, un bărbat pe care a promis că nu-l va lăsa la greu şi trei copii la care nu vrea să renunţe, nici de ar fi să mănânce numai „pită cu ceapă”. Cu toţii împart o cameră cu două paturi supraetajate, o masă, câteva dulapuri şi un frigider gol. Baie nu există decât pe hol, iar aceasta e folosită şi de ceilalţi locatari.
Oamenii supravieţuiesc cu ajutorul vecinilor, care îi ajută cu haine pentru copii sau lucruri folositoare în casă. „Luăm mâncare pe datorie de la magazin. Salariul bărbatului meu se duce pe rata de la bancă, pentru că ne-am împrumutat să cumpărăm apartamentul”, a spus Maria Drăguş. Anul trecut, camera pe care femeia o numeşte apartament a ars, cu tot cu mobila, hainele şi actele din ea. „A rămas doar un bibelou cu Fecioara Maria”, a adăugat Maria Drăguş.
„Curentaţi” de datorii
Pe numele bărbatului Mariei, care este proprietar al uneia dintre cele 168 de camere ale unui bloc de pe strada Babadag, s-au strâns datorii care nu fac decât să se înmulţească de la o lună la alta.
„Avem datorii şi la apă, şi la curent. Administratorul spune că ne dă în judecată. Nu pot dormi noaptea când mă gândesc că nu avem cum să le plătim”, a mai spus Maria Drăguş. Femeia nu are un loc de muncă, „jobul” său fiind acela de a-i îngriji pe copiii săi, unul în vârstă de şase ani, altul de doi ani, iar al treilea, de un an şi câteva luni. Spune că tot ce îşi doreşte este ca cei mici să „aibă drag de mama lor” şi că ei, soţul său şi statuia rămasă în urma incendiului este tot ce are mai de preţ.
Asociaţii de locatari cu datorii-record
Printre asocia