Cei peste 340.000 de participanţi la fondul de pensii private Eureko sunt acţionari indirecţi la cel mai mare grup minier din lume Rio Tinto şi la gigantul alimentar Nestlé.
Ei au împrumutat statul român cu 155 milioane de lei şi cu alte 9,9 milioane de lei băncile britanice LLoyds TSB sau Royal Bank of Scotland, naţionalizate în 2008, arată primul portofoliu detaliat publicat de administrator.
În premieră pentru industria fondurilor de pensii private obligatorii, fondul Eureko şi-a făcut publică structura detaliată a investiţiilor la finele anului trecut. Fondul a obţinut un randament de 13,75% anul trecut.
Principalele investiţii ale fondului sunt instrumentele de venit fix care au atras peste 80% din activele de 237,6 mil. lei la finele anului trecut.
La categoria instrumentelor cu venit fix conduc titlurile de stat româneşti care au atras 65% din active, urmate la mare distanţă de obligaţiunile emise de grupurile britanice LLoyds TSB şi Royal Bank of Scotland cu o pondere cumulată de 4,2% din active, obligaţiunile emise de BCR (1,9%), precum şi obligaţiunile emise de băncile de investiţii BEI şi BERD (câte 1,5% din active).
La finele anului trecut, aproape 2% din activele fondului au fost investite în obligaţiunile emise de municipalităţile locale (Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia). Fondul mai deţine în portofoliu obligaţiuni emise de Grecia (0,9% din active).
Expunerea pe acţiuni a fondului era de 9,9% la 31 decembrie 2010. Cele mai mari plasamente ale fondului sunt pe Bursa de la Bucureşti, în acţiuni BRD, Petrom, Banca Transilvania şi Transgaz. Pe bursele străine, fondul a investit în acţiunile companiei Nestlé, ale companiei austriece de investiţii imobiliare Atrium Real Estate, ambele cu activităţi în România, precum şi în grupurile miniere Anglo American PLC, Rio Tinto şi BHP Billiton. Prin investiţiile făcute de fondul de pe