Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a raportat, în luna ianuarie 2011, încasări de trei ori mai mari faţă de perioada similară a anului trecut din vânzarea mărfurilor confiscate . Astfel, la nivelul ţării, cele 21 de puncte unde se comercializează acest tip de bunuri au strâns la început de an peste 2,3 milioane de lei, pe când în debutului anului 2010 reuşiseră să adune puţin peste 750 de mii. Banii aceştia ajung integral la bugetul de stat.
În Bucureşti, singurul loc unde se vând produse confiscate sub egida ANAF este magazinul de pe strada Măriuca, nr. 14, din sectorul 4, inaugurat în decembrie 2010. Acolo s-au vândut, până în ferbruarie 2011 inclusiv, bunuri confiscate în valoare totală de 150.000 de lei, conform datelor primite de romanialibera.ro de la Direcţia Generală de Finanţe Publice Bucureşti.
Magazinul, amenajat într-un fost sediul al Administraţiei Finanţelor Publice are, în medie, 300 de clienţi pe zi. Printre aceştia se pot număra şi patronii magazinelor de genul "totul la 10 lei". Până să fie amenajat spaţiul din strada Măriuca, buticarii care nu aveau datorii la stat puteau participa la licitaţiile organizate atunci ca modalitate de a vinde marfa consicată. Procedura era însă consumatoare de timp: cei interesaţi trebuiau să se deplaseze la depozitul Direcţiei Generale de Finanţe Publice Bucureşti din zona Orhideea pentru a vedea marfa, iar dacă voiau să o cumpere, o făceau de la sediul Direcţiei.
"Aşteptăm mai multă marfă confiscată"
Dar soluţia cu magazinul este mult mai simplă şi pare, deocamdată cel puţin, mult mai profitabilă. Iar viitorul imediat se anunţă cel puţin la fel de lucrativ.
"Având în vedere ultimele acţiuni ale Gărzii Financiare, probabil vom avea destulă marfă nouă în magazinul din Bucureşti. Acest tip de vânzare este mult mai avantajos şi pentru Direcţie, dar şi pentru persoanele fizice şi jurid