Dizidentul basarabean, Valeriu Graur a lansat o carte la Bucureşti. Evenimentul a avut loc, zilele trecute la Târgul de Carte de la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Valeriu Graur este unul din semnatarii memoriului adresat lui Ceauşescu în 1970, din pricina căruia a făcut puşcărie timp de 4 ani. Dizidentul basarabean, Valeriu Graur a lansat o carte la Bucureşti. Evenimentul a avut loc, zilele trecute la Târgul de Carte de la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Valeriu Graur este unul din semnatarii memoriului adresat lui Ceauşescu în 1970, din pricina căruia a făcut puşcărie timp de 4 ani.
Valeriu Graur este unul dintre liderii Frontului Naţional Patriotic, cea mai importantă mişcare antisovietică şi anticomunistă din anii '70 din Moldova. Alături de Alexandru Usatiuc zis Bulgăre, Gheorghe Ghimpu şi Alexandru Şoltoianu, a încercat să găsească sprijin în România, trimiţându-i o scrisoare şi încercând să fie primiţi în audienţă, în iunie 1970, de Nicolae Ceauşescu. Documentul conţinea date şi argumente despre politica de deznaţionalizare a românilor basarabeni practicată de autorităţile sovietice, despre interzicerea folosirii limbii strămoşeşti, cunoaşterea istoriei ţării, despre închiderea şcolilor şi bisericilor româneşti sau interzicerea vizitelor la rudele de peste Prut, din România şi multe altele. Ceauşescu a refuzat primirea memoriului ori acordarea audienţei, iar la ordinul lui, şeful Securităţii Române, Ion Stănescu, i-a trimis scrisoarea omologului său sovietic, Iuri Andropov. În urma gestului făcut Ceauşescu, cei patru lideri ai mişcării basarabene au fost reţinuţi şi anchetaţi timp de şase luni în beciurile KGB-ului şi apoi condamnaţi la închisoare.
Alexandru Usatiuc a primit 7 ani de lagăr de muncă forţată (nr – teribilul Gulag sovietic) plus încă alţi 5 de deportare în Siberia, Alexandru Şoltoianu – 6 ani de lagăr şi 5 ani deportare în Siberia. Gh