Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate, în schimb, netratată corect, boala evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii persoanei, la care se pot adăuga complicaţii, precum suicid sau consum de substanţe, spun medicii, citaţi de Mediafax.
Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra funcţionalităţii pacientului, scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, pierderea dorinţei de a trăi.
La nivel global, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.
În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.
Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi.
Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Liga Română pentru Sănătate Mintală, cu sprijinul companiei AstraZeneca, au lansat, marţi, programul "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", care îşi propune să atragă atenţia asupra impactului pe care această suferinţă îl are în ceea ce priveşte calitatea vieţii, dar şi să semnaleze faptul că poate fi tratată.
Obiectivul programului vizează informarea despre depresie, pentru ca pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze medicului psihiatru.
"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidenţierea