Având o istorie impresionantă de proprietari, Castelul Bran ajungea, la finele Primului Război Mondial, în proprietatea Reginei Maria, fiindu-i oferit acesteia în anul 1920 de către Consiliul oraşului Braşov, pentru meritele sale la îndeplinirea Marii Uniri.
Regina a dispus realizarea unor lucrări de restaurare care au durat aproximativ 7 ani. Sub îndrumarea arhitectului curţii regale, Carol Liman, castelul a fost transformat într-o superbă reşedinţă de vară, fiind dotat cu apă curentă şi electricitate.
Regina a lăsat moştenire legendarul castel fiicei sale, Principesa Ileana, care l-a deţinut până în 1948, când acesta a intrat în posesia statului comunist, fiind transformat în muzeu în 1956, dar degradându-se treptat până la sfârşitul anilor '80, când a fost supus unor noi lucrări de restaurare.
În 2009, castelul a fost restituit moştenitorilor Principesei Ileana. Construcţia atât de încărcată de istorie este listată pe locul 2 în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume - valorând 140 de milioane de dolari -, top realizat de către publicaţia americană de business „Forbes".