Unii dintre cei mai importanţi autori de la noi au fost portretizaţi de Mircea Struţeanu în expoziţia „Scriitori români. Chipuri şi taine“. Imaginile lor vor putea fi văzute până la 17 martie, la Institutul Cultural Român.
De când se ştie, Mircea iubeşte natura şi tot ce este legat de ea. Fotografia este modul de a capta imagini şi momente dragi, chiar dacă îi este uneori greu să urce munţii cu aparatul în spate, să facă snowboarding sau drumeţii.
A străbătut Asia, din Mongolia până în Thailanda şi din Rusia până în Tibet şi China. În total, 11 ţări. Predă cursuri de escaladă, fiind campion naţional la acest sport. Ultimele zece luni le-a dedicat portretizării a 55 de scriitori români contemporani. Proiectul nu se opreşte aici, fotograful având planuri mari – „mai sunt încă mulţi pe care doresc să-i fotografiez cât de curând“.
Expoziţia găzduită de ICR cuprinde nume şi chipuri familiare: de la Ştefan Agopian la Ana Blandiana, de la Mircea Cărtărescu la Marius Chivu, de la H.R. Patapievici, la Florin Iaru, Andrei Pleşu, Elena Vlădăreanu sau Matei Vişniec. „Ideea mi-a venit în joacă, aşa cum vin ideile bune, în momente banale, neimportante“, spune Mircea.
De ce a ales scriitori? Răspunsul a venit simplu: „Toţi membrii familiei mele au legături cu literatura. Fraţii mei sunt scriitori şi mi-au mărturisit că majoritatea colegilor lor nu sunt prea multumiţi de fotografiile cu care sunt prezentaţi la târgurile internaţionale de carte.
Gabriel Liiceanu
Mircea Cărtărescu
A făcut săpături şi a descoperit că singurele portrete de scriitori au fost realizate de Ion Cucu prin anii ’70-’80. „Ce am făcut eu acum este original şi datorită faptului că nicio fotografie nu este realizată în studio. Am ales locurile preferate de scriitori, cele în care se simt ei confortabil“, povesteşte Mircea Struţeanu.
A înc