Proteste, scandaluri, moţiune de cenzură sunt doar câteva din aspectele luptei politice din jurul Noului Cod al Muncii. Guvernul şi patronii vor schimbarea Codului Muncii pentru a obţine mai multă flexibilitate pe piaţa muncii, în schimb opoziţia şi sindicatele se opun pentru că ele consideră că angajaţii nu mai sunt apăraţi şi vor deveni sclavi la locul de muncă.
Declaraţii pro Codul Muncii
Premierul Emil Boc: "Era nevoie de modificarea Codului Muncii pentru ca românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă şi pentru ca firmele să angajeze mai uşor".
Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc: "Pe partea de cerere prima prioritate ţine de flexibilizarea Codului Muncii, chiar cu riscul demiterii actualului Guvern".
Premierul Emil Boc: "De la început ştii ce se aşteaptă de la tine şi cum vei fi evaluat. În cazul în care ar apărea concedieri colective, criteriile sociale se aplică după cele de performanţă. Dacă îţi faci treaba şi eşti performant legea te apără".
Andreea Paul-Vass, consilier al premierului Emil Boc: "În zona reformei sistemului asistenţei sociale, trebuie să pornim de la următoarea realitate: românii beneficiază de 202 drepturi de natură socială, peste 84% dintre români sunt acoperiţi de cel puţin un beneficiu monetar în mod direct sau indirect, peste jumătate din populaţia României beneficiază de ajutoare necontributorii".
Ioan Botiş, ministrul Muncii: "Ce impact a avut Codul Muncii pe piaţa muncii? În mod constant, am avut cam acelaşi număr de salariaţi şi pe acest număr a crescut povara asistenţei sociale, a asigurărilor de şomaj, a pensiilor. Acest lucru trebuie schimbat. România are nevoie de mai mulţi salariaţi".
Premierul Emil Boc: "Actualul Cod al Muncii este făcut pentru români, nu pentru a întări poziţia liderilor de sindicat".
Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor