Persoanele care sunt diagnosticate până la vârsta de 50 de ani cu diabet trăiesc mai puţin cu şase ani, comparativ cu cele care nu se confruntă cu această boală, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Deşi până în prezent se cunoştea faptul că diabetul scurtează viaţa, cercetarea recentă a calculat cu cât este redusă speranţa de viaţă din cauza acestei afecţiuni asociată cu obezitatea. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat informaţiile colectate de la 820.900 de persoane, din Europa şi America de Nord, care au fost monitorizate timp de zece ani. După eliminarea din analiză a unor factori de risc precum vârsta, sexul, greutatea sau obiceiul de a fuma, cercetătorii au descoperit că persoanele bolnave de diabet sunt supuse unui risc crescut de îmbolnăvire, comparativ cu subiecţii care nu suferă de diabet.
Astfel, s-a constatat că principalele afecţiuni responsabile pentru scăderea speranţei de viaţă a pacienţilor cu diabet sunt bolile vaselor de sânge, care pot duce în cele din urmă la apariţia infarctului şi a atacului cerebral. Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele bolnave de diabet riscă mai mult decât altele să moară în urma unei acţiuni autodistructive.
Diabetul de tipul II s-a răspândit rapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea pe plan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cu conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, avertizează specialiştii.
În România, una din 20 de persoane suferă de diabet, fiecare al şaptelea român prezentând riscul de a se îmbolnăvi de diabet, potrivit datelor Asociaţiei Diabeticilor din România. În Bucureşti, există aproximativ 200.000 de bolnavi cu diabet. Potrivit medicilor diabetologi, 90 la sută dintre cazurile de diabet pot fi prevenite, dacă populaţia cunoaşte