Guvernul a anunţat că va scoate din benzină o parte din accize, pentru a compensa îngrozitoarea scumpire a petrolului. Nu vă întrebaţi când se va întâmpla asta, pentru că mai important este unde se va întâmpla. În Marea Britanie - o ţară în care se câştigă cu 500% mai bine ca la noi dar, nenorocire, benzina a ajuns cu 5% mai scumpă. "Ştiu cât de mult sunt afectaţi britanicii de creşterea preţului petrolului, când un litru de benzină costă 1,3 lire sterline (6,3 lei), iar un plin ajunge la 80 de lire (400 lei)", a spus ministrul lor de Finanţe, care nu a dat doar din gură, ci a pus pe masă şi un mecanism de autoreglare a preţului: cum se scumpeşte petrolul - o să scadă automat acciza.
Iar acum să revenim la pompele noastre, unde nu numai că s-a făcut benzina 6 lei, dar a aflat de asta însuşi primul ministru. Cu această ocazie, administratorul-şef al României a întristat întreaga populaţie aflată la volan de rablă declarând că o să trimită din nou Fiscul şi Concurenţa peste petrolişti. Ca să ce? Ca să le dea ăia în cap, iar! cu structura preţului la benzină? Să le demonstreze cu HG-urile în faţă că statul şi-a scumpit acciza, taxa de drum şi ce mai bagă el în benzină în aşa hal încât ei n-au mai avut ce să jupoaie? Pentru că statul îşi poate bate joc de cetăţean - pe principiul "Nu-ţi convine, emigrează şi lasă-ne" - dar capitalistul trebuie să şi-l mai ţină de client.
Întrebat cum comentează săritura de 9 bani a benzinei, care a rotunjit preţul, premierul a răspuns sincer: "Cum să comentez ? Prost (…)". În schimb, pentru un politician care a spus că nu doreşte să facă atacuri politice, atacul i-a ieşit destul de bine. A dat în guvernul care a vândut în 2004 petrolul ţării, odată cu Petromul, ca să-l silească acum la controale cu final penibil ale ANAF. Bun: ce s-a întâmplat acum şapte ani am înţeles. A păţit petrolul ce-au păţit şi gazul, telefonul, p