Preţul benzinei atinge niveluri record din Europa până în California, cu impact asupra companiilor şi consumatorilor, din cauza creşterii cotaţiei petrolului provocată de conflictul din Libia, scrie Bloomberg.
Britanicii reduc numărul călătoriilor, al vizitelor la cinematograf şi al drumurilor la cumpărături, în condiţiile în care preţul benzinei a depăşit 1,3 lire sterline pe litru, potrivit Automobile Association (AA), cea mai mare organizaţie de profil din Marea Britanie. Preţurile au atins niveluri record şi în Olanda şi Italia.
În România, preţul benzinei se apropie de şase lei pe litru, iar în Bulgaria preţurile combustibililor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, de 2,35 - 2,4 leva (1,2 euro) în cazul benzinei.
În Statele Unite, preţul mediu al benzinei este de 3,81 dolari pe galon (1 galon - 3,78 litri adică un litru costă circa 1 dolar), aproape de un maxim al ultimilor doi ani, potrivit site-ului American Automobile Association (AAA).
Creşterea cotaţiei petrolului până la 119 dolari pe baril a dus la creşterea preţurilor carburanţilor şi a pus în pericol redresarea economică. Impactul asupra preţurilor de consum ar putea determina Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze în aprilie dobânda de politică monetară.
"Majorarea preţurilor carburanţilor are un efect negativ deoarece accelerează inflaţia şi încetineşte creşterea economică", a delcarat Philip Shaw, economist-şef la compania Investec Securities în Londra.
Preţul mare al carburanţilor creşte costurile retailerilor precum Tesco în Marea Britanie şi Wal-Mart în SUA şi amplifică temerile privind scăderea cheltuielilor de consum.
Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a urcat cu 23% în acest an, din cauza revoltei din Libia. În 2008, creşterea preţului ţiţeiului la 147 dolari pe baril a amplificat recesiunea generată de criza fi