Autorităţile locale din Timişoara fac apel la ambasadorii oraşului pentru a-i susţine în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană după anul 2019. Astfel, mai multe asociaţii şi cluburi ale oamenilor de afaceri din Timişoara, printre care Lions şi Rotary, susţin demersul administraţiei locale. Sursa: EVZ
La Primăria Timişoara a avut loc astăzi o primă întâlnire, la care au participat mai mulţi oameni de afaceri şi de cultură din oraş şi care au semnat un document prin care susţin acest demers. Vineri, sunt aşteptaţi să îşi asume susţinerea şi parlamentarii de Timiş.
Pentru că e un demers pe termen lung, iar UE abia peste doi ani va stabili noul regulament, municipalitatea de pe Bega a decis că demararea unui proces de lobby foarte susţinut. Drept urmare, primarul Gheorghe Ciuhandu a trimis scrisori de intenţie tuturor celor 13 oraşe partenere din Franţa, Ucraina, Germania, Marea Britanie, Peru, Serbia, Italia, Ungaria şi Austria.
"I-am abordat deja şi pe ambasadorii ţărilor cu care Timişoara are relaţii foarte bune. Ne bazăm foarte mult şi pe cetăţenii de onoare şi aici e vorba inclusiv de personalităţile importante ale ţării", explică Ciuhandu. Printre aceştia se numără şi fostul director al Operei de Stat din Viena, Ioan Hollender, şi premianta Nobelului pentru literatură, Herta Muller.
Trei oraşe din România în cursă
"Anul viitor vom înainta Comisiei Europene intenţia noastră de a candida pentru Capitală Culturală Europeană în 2020-2021 şi pânâ atunci trei oraşe sunt în competiţie: Iaşi, Cuj şi Timişoara şi-au exprimat intenţia de a candida la acest statut. Decizia va fi luată anul viitor. Până atunci toţi vor depune strategii şi oferte", afirma luna trecută la Timişoara ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Edilul-şef a mai spus că există mai multe proiecte municipale pentru obţinerea acestui statut, cum