Numărul joburilor adresate tinerilor fără experienţă a crescut cu cel puţin 25% faţă de începutul anului 2010, potrivit firmelor de recrutare. Cele mai mari salarii pot ajunge la 800-900 de euro lunar.
Vestea proastă pentru tinerii fără experienţă este că pe posturile entry level candidează şi foarte multe persoane cu experienţă, date fiind condiţiile dificile din piaţa muncii.
"Pentru poziţiile entry level, pentru care găseam cu dificultate candidaţi în prima parte a anului 2008, concurează în prezent şi candidaţi cu experienţă", spune Monica Dona, Human Capital Consultant la Lugera & Makler România.
Potrivit firmelor de recrutare, cele mai mari salarii pentru posturi entry level se acordă în domeniul IT. Aici veniturile încep de la 500 de euro şi pot ajunge la 800-900 de euro, pentru anumite specializări.
"Oportunităţi variate există şi in industria telecom. Pentru competenţe tehnice completate de cunoştinţe de limbi străine rare un candidat entry level poate primi între 400 şi 700 de euro net", arată Monica Dona.
Alte domenii dispuse să-i plătească bine pe tinerii cu potenţial sunt sectorul financiar-bancar, ingineria, serviciile de colectare de creanţe şi call centerele.
Numărul joburilor disponibile pentru candidaţii entry level (sub 3 ani de experienţă) este în prezent de 10.500, pe site-ul eJobs, dintr-un total de 14.200 posturi. Pe Bestjobs, candidaţii fără experienţă au la dispoziţie circa 1.000 de locuri de muncă, din 15.000.
"În ultima perioadă, putem remarca o creştere constantă a oportunităţilor de angajare adresate tinerilor profesionişti", spune şi Delia Moreanu, PR Specialist la Catalyst Solutions, firma care organizează târgul de carieră "Angajatori de top", adresat în special studenţilor, absolvenţilor şi tinerilor cu potenţial.
Tinerii fără experienţă vor avea cu 30% mai multe oferte de angajare şi inter