'Femeie, trezeste-te; descopera-ti drepturile. Imperiul puternic al naturii umane nu trebuie sa fie inconjurat de fanatism, superstitie si minciuni. Flacara adevarului a dispersat norii nebuniei si ai uzurparii. Barbatul inrobit privat de putere are nevoie de supunearea ta pentru a-si rupe propriile lanturi. Femei, cand veti inceta sa mai fiti oarbe? Ce avantaj v-a adus Revolutia? Poate doar mai multa desconsiderare si mai mult dispret".
Aceste fraze vechi de mai bine de 200 de ani, ale caror cuvinte de inceput sunt de o surprinzatoare actualitate, apartin unei femei remarcabile, acum uitate, Olypme de Gouges, pe numele adevarat Marie Gouze, arata Modern History Sourcebook.
S-a nascut in sudul Frantei in 1748, a trait vremuri teribile si a avut un destin pe masura caracterului ei cu totul iesit din comun. Fiica unui macelar si a unei vanzatoare de panzeturi, afland ca ar putea fi copilul nelegitim al marchizului de Pompignan, a militat cu pasiune toata viata pentru drepturile copiilor nelegitimi. Picturile vremii ne-o infatiseaza drept o femeie frumoasa, dupa moda vremii.
Dar nu pentru frumusetea ei si nici macar pentru piesele sale de teatru militante sau dragostea pentru arte va ramane Olympe de Gouges in memoria umanitatii, ci pentru "Declaratia Drepturilor Femeii si ale Cetatenei", pe care o publica in anul 1971, ca replica la "Declaratia Drepturilor Barbatului si ale Cetateanului".
Ea se inspira din formatul acesteia din urma, pentru a redacta declaratia ei ironica, socanta la acea vreme si inca foarte moderna si azi, prin care demasca extrem de ironic esecurile Revolutiei Franceze.
"Aceasta revolutie va avea cu adevarat efect numai atunci cand toate femeile vor deveni constiente de situatia lor jalnica si de acele drepturi fundamentale de care societatea le-a privat", spunea de Gouges, in D