Flori în dar şi avertismente privind alergiile de rigoare, marşuri pentru a atrage atenţia asupra drepturilor femeii şi veşti economice proaste – aşa va fi marcată în lume în acest an Ziua femeii.
Lansată în urmă cu un secol, când peste un milion de femei şi bărbaţi au manifestat în Europa şi în SUA pentru drepturile femeilor, sărbătoarea de la 8 Martie a căpătat o serioasă „aromă” comunistă, după ce în 1921 Lenin avea să aleagă această dată pentru a le omagia pe muncitoare.
Începând din anii ’70, mişcarea feministă s-a folosit de simbolul acestei zile pentru a-şi promova revendicările în ceea ce priveşte egalitatea drepturilor politice şi sociale. În 1977, ONU a oficializat 8 martie ca „Ziua internaţională pentru drepturile femeilor şi pentru pace”.
În Marea Britanie, Franţa sau SUA, femeile vor ieşi azi în stradă pentru a promova din nou egalitatea în drepturi, dar şi diverse programe pe teme de sănătate feminină. În Spania vor fi organizate mai multe acţiuni menite să atragă atenţia asupra numărului mare de femei care sunt victime ale violenţei conjugale.
Italienii vor respecta tradiţia de a oferi mimoze galbene doamnelor şi domnişoarelor în această zi. Dar cum sunt vremuri grele, presa italiană nu uită de economie nici de 8 Martie şi anunţă că în acest an producătorii din Peninsulă au vândut mimozele cu 20% mai ieftin comparativ cu 2010. Şi ca nimic să nu strice Ziua femeii, medicii italieni au lansat avertismente în ceea ce priveşte alergia la mimoze şi i-au invitat pe sensibili să stea la cel puţin un metru distanţă de aceste flori.
Cu picioarele pe pământ par să fie azi şi ruşii, care tocmai au publicat un studiu ce arată că pe cadourile de Ziua femeii se cheltuieşte mai mult decât pe cele oferite de Ziua bărbatului. La bani s-a gândit şi comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, însă din alt punct de vedere. Comisia E