Fără modificarea Legii fundamentale, infractorii se pot bucura, după câţiva ani de detenţie, de averile obţinute ilegal. Sursa: CODRIN PRISECARU
Vor mai trece probabil ani buni până când justiţia va deveni cu totul eficientă şi în România, în sensul în care infractorii nu se vor mai putea bucura, după câţiva ani de detenţie, de vilele, de maşinile de lux şi de conturile "grase" obţinute ilegal.
Motivul: nu ar fi suficientă o simplă modificare legislativă - aşa cum a cerut ieri procurorul-general Codruţa Kovesi şi cum s-a încercat, de altfel, prin introducerea, în noul Cod Penal, a conceptului de "confiscare extinsă" (iniţiativă respinsă însă de parlament - n.r.). Este nevoie în primul rând - susţin speialiştii în Drept consultaţi de EVZ - de modificarea Constituţiei.
Mai exact, de eliminarea din articolul 44, alineatul 8 a prevederii potrivit căreia "caracterul licit al dobândirii (averii - n.r.) se prezumă". "Ceea ce este imposibil să se întâmple, cu atât mai mult cu cât parlamentarii noştri - unii dintre ei aflaţi deja sub lupa procurorilor anticorupţie - nu au fost de acord nici măcar cu modificarea Codului Penal", susţin surse judiciare.
Sechestrul depinde tot de Constituţie
În plus, este nevoie de schimbarea mentalităţii celor implicaţi în astfel de anchete, de înfiinţarea unor noi instituţii - care să-i degreveze pe procurori şi să urmărească traseul banilor dobândiţi ilegal -, dar şi de modificarea legislaţiei interne. E drept că o serie de paşi au fost făcuţi, prin înfiinţarea Biroului pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale UE şi prin pregătirea, pe bani europeni, a investigatorilor financiari.
Există însă probleme în executarea de către Fisc a hotărârilor judecătoreşti referitoare la confiscarea bunurilor unor per soan