Cei care cumpără flori pe ultima sută de metri scot din portofel cam oricât le cere vânzătorul. Comercianții nu vând camioane de flori, dar compensează prin dublarea prețului, iar la finalul zilei, profitul este mulțumitor.
În piața Mircea, cu câteva zile în urmă, un fir de trandafir costa 3 lei. Acum, cel mai ieftin se dă cu 5 lei. Buchetul de lalele pe care îl puteai cumpăra, după 1 martie, cu 5-6 lei, costă acum de la 10 lei în sus. Clienții nu par să se sperie de aceste schimbări, constrânși și de graba cu care trebuie să se aprovizioneze cu flori.
„Nici nu am observant că sunt mai scumpe. Mi-am luat pauză de la servici și trebuie să cumpăr repede cam 7 buchete. Scumpe sau ieftine, trebuie să mă întorc la birou cu flori, n-am de ales”, ne spune un severinean venit la cumpărături.
Comercianții susțin că înasările cresc și de trei ori în această perioadă, față de o zi obișnuită.
„Într-adevăr prețurile sunt ceva mai mari, dar este un lucru normal pentru această perioadă. Avem zile în an când vânzările sunt foarte mici și trebuie să recuperăm și noi într-un fel. În aceste zile, oamenii cumpără flori, iar vânzările noastre sunt mult mai mari decât de obicei, cu toate că nu vindem cantități industrial. Să știți că dacă s-ar vinde mai multe flori, nu am ridica prețul”, ne spune Codruța Arcanu, florăreasă.
Cele mai „vânate” flori sunt trandafirii, crizantemele și florile de primăvară precum zambile, ghiocei, fresii sau iriși.