Nu acum. Ci pe 11 martie 2011.
Spre deosebire de vicepreşedintele Rusiei, Alexander Ruţkoi, care a folosit, cu ani în urmă, pretextul incidentelor iniţiate de intelligence-ul rus, – pentru a se crea o situaţie conflictuală la Nistru – şi s-a deplasat în Transnistria, chipurile „pentru a media între Tiraspol şi Chişinău”, vicepreşedintele Statelor Unite poposeşte în Basarabia pentru a lua pulsul liderilor politici din Republica Moldova.
Oricât de uluită o fi, acum, conducerea comuniştilor, între patru ochi, cu surâsu-i molipsitor pe buze, Joe Biden îi va transmite, lui Vladimir Voronin, dacă va mai crede că este cazul, că îi înţelege oful. Dar epoca lui a apus.
Şi pentru fostul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu, oaspetele american va avea un gând aparte. Acela că îi ştie pasagera deziluzie, de a nu mai fi la timona celui de-al doilea stat românesc şi nerăbdarea lui de a fi ales preşedinte al Parlamentului de la Chişinău, că îi apreciază eforturile de a întări propriul său partid, pentru alegerile locale, dar, dincolo de aceste realităţi şi dorinţe, un lucru este cert.
Republica Moldova rămâne sub protecţia militară a NATO, conform deciziei Summitului de la Lisabona, unde a fost prezent şi preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care nu a avut nicio obiecţie, în acest sens, la dialogul amical cu Barack Obama.
Probabil că întrevederea mai rezervată va fi cu Marian Lupu, acesta fiind conştient de perceperea sa, peste Ocean, ca un politician cu vizibile simpatii pentru tandemul Medvedev-Putin.
Joseph Robinette “Joe” Biden, Jr., s-ar putea să îi administreze un duş relativ „rece” semnalându-i înţelegerile convenite între şeful statului rus şi preşedintele Barack Obama, care urmează să viziteze Moscova.
Formula americană „keep in touch”/”păstrăm legătura” va fi maniera elegantă de a încuraja o comunicare realistă cu preziden