Dieta cu alimente crude nu este nouă, dar de-abia acum a prins avânt şi în România. Promotorii alimentaţiei raw food au devenit mai vizibili, la fel şi evenimentele dedicate acesteia. Ideea din spatele alimentaţiei raw este ca oamenii să adauge în dieta zilnică, chiar şi lângă mâncarea gătită, cantităţi mari de hrană vie, de origine vegetală.
Ligia Pop (31 de ani) prepară tort de frişcă şi ciocolată, tort de ciocolată cu mentă sau zacuscă fără a utiliza focul.
Citiţi şi:
Campanie „Adevărul de Seară" Ştii ce bei?Află ce chimicale se ascund în banalul suc
Ligia este adepta unuia dintre cele mai „noi" stiluri în materie de alimentaţie: raw food - consumul de alimente crude. Acest regim nu exclude total mâncarea gătită, dar aproximativ 75-80% din ceea ce se consumă este mâncare în stare naturală. Restul este gătit vegetarian - supe de legume, preparate făcute la o temperatură sub 40 de grade Celsius, pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor în vase de lut sau de ceramică.
Variat, nu doar cu salate
Deşi a fost dintotdeauna preocupată de o alimentaţie sănătoasă, abia în 2008 a descoperit alimentaţia raw vegan. „Pe parcurs ce aprofundam, realizam cât de importantă este hrana vie pentru buna funcţionare a corpului. Mulţi se gândesc imediat la salate, morcovi şi mere. Însă se pot consuma varietăţi de nuci - toate înmuiate în prealabil -, seminţe germinate şi crescute în vlăstari, legume rădăcinoase şi frunzoase, bogate în clorofilă, uleiuri naturale presate la rece, alge marine, cacao sau carob (roşcovă), fructe şi legume uscate.
Cu toate se pot face variaţii şi combinaţii deosebite şi gustoase", povesteşte Ligia. Licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu" din Iaşi şi profesoară de pian, ea este raw vegan chef (bucătar specializat în preparate vegane fără foc), dar şi autoarea cărţii de bucate „R