Marţi se împlinesc 100 de ani de drepturi ale femeii. Inegalitatea şi sărăcia continuă să persiste însă au atras atenţia cu acest prilej mai mulţi oficiali europeni de la Bruxelles, marcând Ziua Internaţională a Femeii. În 2011 diferenţele salariale dintre bărbaţi şi femei rămân ridicate. Practic, o femeie trebuie să muncească două luni în plus pentru a obţine aceleaşi veniturica un coleg bărbat pentru aceeaşi muncă prestată.
Diferenţele de salarizare înseamnă inegalităţi la locul de muncă şi discriminare, cu consecinţe pe termen lung. De exemplu, un salariu mai mic determină o pensie mai mică. De aceea, 22% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani sunt expuse riscului de sărăcie, în timp ce numai 16% dintre bărbaţi se află în această situaţie.
Sunt state în care diferenţele de salarizare ajung şi la 30 la sută pentru aceeaşi muncă prestată.
Vicepreședintele Comisiei Europene Viviane Reding spune: "aţi auzit câte s-au realizat de-a lungul celor 100 de ani, am trecut de la obţinerea dreptului de a vota până la femei astronaut dar nu am ajuns deocadată acolo unde ar fi trebuit să ajungem. Şi nu avem nici un motiv să ne culcăm pe o ureche şi nici nu facem asta. Prima zonă în care mai e nevoie de progrese vizează diferenţele salariale între sexe. Diferenţele între femei şi bărbaţi este în continuare foarte mare în toată economia. Femeile câştigă în general cu 17 procente şi jumătate mai puţin pe oră faţă de bărbaţi".
Apoi, mediul de afaceri european continuă să fie dominat de bărbați: în 97% din cazuri preşedintele companiei este un bărbat. Consiliile de conducere au o femei la fiecare zece membri bărbaţi în condiţiile în care 60% din persoanele cu studii universitare sunt femei.
În plus studiile arată că acele companii în care numărul femeilor care dețin funcții superioare de conducere este mai mare au performanțe mai bune dec