Dan Wexler se consideră „bijutier“ al dinţilor şi ridică stomatologia la rang de artă. În timpul liber, îşi cultivă pasiunea pentru artă, colecţionând obiecte vechi şi participând la diverse târguri şi expoziţii.
S-a născut la Piatra Neamţ, iar la vârsta de patru ani a plecat, împreună cu părinţii, în Israel. „Provin dintr-o familie de evrei. Am rămas în Israel până am împlinit 23 de ani, am făcut şi armata acolo. Dar am vrut să fac Stomatologia, iar Clujul mi s-a părut centrul universitar ideal, aşa că m-am mutat aici“, îşi începe povestea stomatologul.
Spune că, într-un fel, şi-a legat destinul de oraşul de pe Someş, unde trăieşte din 1996. „Mi-am făcut mulţi prieteni aici, Clujul mi-a devenit drag“, mărturiseşte Dan Wexler. A fost departe de Cluj doar perioada în care s-a specializat în Stomatologie, imediat după absolvirea facultăţii, la Ierusalim.
Stomatolog cu veleităţi de artist
Îşi aminteşte că a pictat pentru prima oară peisaje, pe la 14 ani. „Cam în aceeaşi perioadă, am descoperit şi sculptura. Am crescut într-o familie pentru care arta a însemnat enorm. Bunăoară, tatăl meu este dirijor de cor“, explică Dan Wexler.
În adolescenţă, a început să studieze marii pictori ai lumii, atenţia sa fiind captată, mai ales, de Titian, Rafael, Modigliani şi Monet. „În ceea ce-i priveşte pe români, îl admir pe pictorul şi arhitectul Marcel Iancu“, mai spune dentistul.
Comerţ cu arta, ca hobby
A început să aducă tablouri din toată Europa şi să le vândă în târgurile de profil din România în urmă cu patru ani. „Nu e nimic surprinzător în faptul că şi românii au gusturi cizelate atunci când vine vorba de artă. Din păcate, însă, în ultimii ani, în România, totul se reduce la bani“, crede Dan Wexler. După câteva luni de absenţă, stomatologul a participat la Târgul de Artă, Artizanat şi Antichităţi care s-a desfăşurat, săptămâna t