Echipa „Nişte ţărani“, condusă de Mircea Groza, pleacă astăzi în Franţa pentru a promova România în cadrul unui festival de două săptămâni dedicat ţării noastre. Bucătarii din Sălaj duc cu ei preparate de bază tradiţionale, cu care vor găti, pe durata celor trei săptămâni, mâncare românească tradiţională, evreieşti, slovace şi din bucătăria romană.
Echipa „Nişte ţărani”, condusă de Mircea Groza, pleacă astăzi în Franţa pentru a promova bucătăria tradiţională românească şi produsele tradiţionale autohtone la Festivalul „Martie în Braconne”, dedicat anul acesta ţării noastre. Timp de două săptămâni, cât va dura festivalul (din 12 până în 26 martie), nume reprezentative ale culturii româneşti, precum Cristian Mungiu sau Rona Hartner, vor încerca să le demonstreze francezilor că România înseamnă mult mai mult decât problemele cu romii semnalate de presa franceză.
Topală de pui cu mămăliguţă şi mălai dulce
Echipei de bucătari din Sălaj îi revine rolul de demonstra cât de bine se mănâncă în România şi, mai cu seamă, în Sălaj. Pentru asta, bucătarii s-au dus astăzi la prima oră în piaţa din Zalău şi au cumpărat de la ţărani produse tradiţionale de bază, de la brânzeturi de capră şi vacă, la cârnaţi şi slănină de casă, zacuscă, murături şi legume.
„Sâmbătă, în deschiderea festivalului, gătim pentru 300 de persoane, iar în aceeaşi zi pregătim şi o masă festivă pentru alte 200 de persoane“, a explicat Mircea Groza, învăţat să gătească „la scară mare” dat fiind faptul că este directorul Complexului Severus din Zalău. Din meniul pregătit pentru francezi nu vor lipsi topala de pui cu mămăliguţă, micii şi mălaiul dulce cu prune uscate (ca desert), totul „asezonat”, bineînţeles, cu o pălincă de prune.
Pe lângă maratonul culinar din prima zi a festivalului, echipa „Nişte ţărani” va face, în fiecare zi, demonstraţii de artă culinar