- interviu cu Bogdan MURGESCU -
(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 58, martie 2011)
Rar mi-e dat să aflu dintr-o carte atît de multe lucruri despre un domeniu despre care îmi place să cred că ştiu, totuşi, destul de multe. Cartea lui Bogdan Murgescu, România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), are ambiţia de a face istoria economică a Ţărilor Române în ultimii 500 de ani, într-un context comparativ, alături de alte cîteva ţări europene. Şi reuşeşte de minune. În faţa unui efort de culegere, asamblare şi interpretare atît de minuţios, nu poţi decît să-ţi scoţi pălăria. Într-un mediu academic în care domină reinventarea apei calde prin cărţi făcute pentru dosarul de promovare, pe modelul „Introducere în teoria generală a ceva-grandios-inventat-în-Vest-acum-45-de-ani“, Bogdan Murgescu se diferenţiază pentru că produce valoare adăugată locală şi pare a şti totul despre un domeniu deopotrivă vast şi concret. Cartea sa e în mod clar cartea anului 2010, pentru mine. Am dorit să fac un interviu cu omul Bogdan Murgescu. Acum, editîndu-l, îmi dau seama că a ieşit un interviu cu cartea lui Bogdan Murgescu. Poate pentru că eram amîndoi fascinaţi de ea. (C. G.)
Spuneţi-mi, în primul rînd, cît aţi scris la cartea aceasta?
E greu de măsurat exact, în ore sau minute. Am început proiectul în urmă cu 12 ani, dar nu am lucrat numai la această carte în acest timp, am şi predat, am mai avut şi alte cîteva proiecte care s-au intercalat şi care mi-au mai dispersat atenţia. A fost însă o carte care a necesitat multă documentare.
Este o carte neobişnuită pentru istoriografia românească, bazată foarte mult pe statistici, cifre. Istoria economică este o ramură subdezvoltată la noi?
Este o ramură care nu se bucură de foarte multă atenţie. Există, totuşi, şi cîteva lucrări valoroase, pe care m-