Directorul general al consorţiului ruso-german Nord Stream, Matthias Warnig, îi mărturisea în 2009 ambasadorului american la Moscova că celălalt gazoduct rusesc, South Stream, are şanse minime de a fi construit prea curând, dezvăluie o telegramă dată publicităţii de site-ul WikiLeaks. South Stream, un proiect al Gazprom şi ENI, care ar urma să aducă gaze naturale până în Italia şi Austria, este văzut ca un competitor al gazoductului european Nabucco, la care participă şi România şi al cărui principal scop este de a reduce dependenţa UE de gazele ruseşti. Sursa: REUTERS
Discuţia dintre ambasadorul american şi Warnig, despre care telegrama diplomatică scrie că este un prieten apropiat al premierului rus Vladimir Putin, a avut loc în iunie 2009. În vreme ce răspunde la întrebările ambasadorului SUA, Warnig subliniază că este un angajat „de facto” al Gazprom şi că ar trebui să aibă grijă ce spune.
Cu toate aceste precauţii, el se declară de acord cu poziţia ambasadorului cum că zăcămintele de la Ştokman nu vor putea furniza gaz pentru conductele ruseşti (inclusiv South Stream) în 2013, aşa cum se estima, termenul cel mai optimist fiind 2018. În privinţa South Stream, Warnig este iarăşi de acord cu ambasadorul cum că gazoductul nu va fi construit prea curând, asta în cazul în care va fi construit vreodată, relatează telegrama diplomatică.
Warnig spune că obstacolele politice care stau în calea construirii conductei pe sub Marea Neagră pot fi insurmontabile.
Gazoductul rusesc South Stream şi cel european, Nabucco (care va aduce gaze de la Marea Caspică și, eventual, din Irak prin Turcia, Bulgaria, România și Ungaria până în Austria), sunt considerate proiecte concurente pe coridorul sudic european. Bucureştiul s-a aflat în discuţii cu Gazprom pentru a intra pe harta South Stream. Ulterior însă, preşedintele consiliului de admini