Pentru românii cu credite în euro, dublarea indicatorului Euribor până la sfârşitul anului înseamnă o rată lunară mai mare cu aproximativ 10%
Până la finalul anului, ratele la creditele în euro s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Motivul nu este deprecierea leului faţă de moneda europeană, ci creşterea Euribor - indicator folosit de bănci în calcularea ratelor, alături de marja proprie.
Economiştii se aşteaptă ca până în decembrie, Euribor la trei luni să avanseze până la 1,5-2%, de la 1,17%, în prezent. Creşterea nu a început însă în ultima perioadă. Faţă de vara trecută, indicatorul aproape s-a dublat, de la un nivel de 0,6%.
"Probabil că Euribor va ajunge la 1,5-2%, pe fondul presiunilor inflaţioniste. Pentru cei care au de plătit rate în euro, şocul nu va fi însă mare, pentru că această creştere de dobândă nu va avea loc instantaneu, ci treptat", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Practic, există o anumită inerţie, dobânzile actualizându-se periodic, la fiecare trei sau şase luni, în funcţie de formula de calcul aleasă, a adăugat el.
Cum va simţi plătitorul român de rate acest avans al indicatorului Euribor? În cazul unui credit ipotecar de 30.000 de euro, rambursabil în 30 de ani, o creştere a dobânzii cu un punct procentual echivalează cu un plus de 20 de euro la nivelul ratei, până la un total de 226 de euro, potrivit calculelor Ziarului Financiar. Exemplul a ţinut cont de o dobândă de 5,8% pe an, media pieţei în prezent, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Scumpirea ratelor va fi simţită de mulţi români
Impactul creşterii Euribor va fi simţit de mulţi români cu credite în euro, în condiţiile în care împrumuturile în valută reprezintă aproape două treimi din totalul finanţărilor acordate de bănci.
În ianuarie, creditele în lei ale populaţiei şi firmelor a