Pretul petrolului a urcat pana acum pe pietele internationale, iar pretul carburantilor de la noi a urcat si el. Desi OMVPetrom a anuntat marti inca o scumpire a carburantilor (a cata oare pe anul aceasta?), petrolul a inregistrat prima scadere de cand a inceput revolta din Libia. Iar investitorii de la Bucuresti au reactionat ca atare.
Posibilitatea de a investi direct pe petrol in piata de la Bucuresti se rezuma la certificate. Certificatele index pe petrol urmaresc evolutia petrolului. Certificatele turbo confera castiguri mai mari (efectul de levier) daca trendul a fost aproximat corect si pierderi masive daca trendul a fost apriximat incorect.
Certificatele turbo short vizeaza scaderea petrolului, iar cele long vizeaza cresterea. Ok, vorbim de speculatori care pariaza si spera la castiguri maxime sau pierd tot. Dar pentru a plasa inteligent banii in asemenea instrumente de piata, este nevoie de niste calcule.
Piata spune: petrolul va scadea
La o privire in piata certificatelor de petrol, situatia tranzactiilor este urmatoarea:
* certificate short (scaderea petrolului): 52 tranzactii insumand 111.692,10 dolari
* certificate long (cresterea petrolului): 5 tranzactii insumand 6.910,25 dolari
Majoritatea banilor din piata se arata increzatoare intr-o scadere a pretului la petrol.
Acest sentiment pozitiv in piata se bazeaza pe stirea potrivit careia dictatorul libian Ghaddafi vrea sa negocieze cu rebelii. Nu conteaza care vor fi conditiile lui Ghaddafi, conteaza faptul ca revolta se apropie de un final. Aceasta a fost prima stire pozitiva de la inceperea conflictului.
Potrivit lui Florin Catinas, responsabil cu pietele de marfuri la WBS Romania, "jucatorii si-au asumat un risc. Totul s-a bazat pe faptul ca stirile nu mai sunt asa de ingrijoratoare. Perceptia stirilor din Libia este mult