Numărul şomerilor a ajuns la un nivel comparabil cu cel înregistrat în august 2008. În ce măsură indică aceste cifre revenirea pieţei muncii şi ieşirea din recesiunea economică?
Cele mai recente date, din ianuarie 2011, arată că în România sunt 615 mii de şomeri, cu 126 de mii mai puţini decât în aceeaşi lună din 2010. Cu toate că statisticile privind şomajul dau, aparent, motive de optimism, datele privind angajările nu confirmă o revenire a pieţei muncii. Şi atunci, unde dispar şomerii din statistici? Conform legislaţiei, persoanele fără loc de muncă, indemnizate sau nu de stat, trebuie să se înregistreze oficial ca şomeri.
Pentru a fi luate în evidenţă, acestea trebuie să depună o cerere de înregistrare chiar şi după ce le expiră perioada în care au fost sprijinite financiar de stat. Motivaţia lor de a mai parcurge procedura birocratică este însă slabă şi foarte mulți renunţă. Astfel, când o parte însemnată ajunge la sfârşitul perioadei de indemnizare, care este de maximum un an, statisticile indică reducerea ratei şomajului.
Faptul este confirmat şi de numărul mic de şomeri care reuşesc să se angajeze. Potrivit datelor Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, doar 20 de mii dintre cei 96 de mii de şomeri care au ieşit din statistici în ianuarie şi-au găsit un loc de muncă.
„Ca să putem interpreta reducerea ratei somajului ca pe un semnal pozitiv care reflectă o îmbunătăţire a situaţiei pe piaţa muncii, ar trebui să avem un număr mai mare de contracte de muncă înregistrate sau, după caz, un număr mai mare de PFA sau societăţi comerciale constituite, precum şi o mai bună colectare a taxelor sociale la buget“, explică avocata Mihaela Scărlătescu, specialist în dreptul muncii.
Interpretarea cifrelor
Din păcate, numărul de angajaţi, conform datelor Institutului de Statistică, nu a crescut semnificativ. La sfârşitul anului trecut,