Susţinea conversaţii de excepţie, era un ciudat amestec de femeie fatală, domnişoară şi curtezană, era încăpăţânată, dar bună la suflet, era elegantă… O femeie prea modernă pentru timpul său. „Înalta Doamnă”, „Femeia nefastă”, „Duduia”, „Lupeasca”… Elena Lupescu.
Biografia i-a fost scrisă şi rescrisă în funcţie de capriciile istoriei. S-a născut în luna septembrie, sub semnul zodiacal al aprigei Fecioare. Un raport al Direcţiei Generale a Poliţiei, datat 29 iunie 1935, stabileşte că Elena Lupescu s-a născut la Iaşi şi că este fiica farmacistului Nicolae Lupescu, fost Nuham Grunberg, evreu botezat. În 1927, ea scria în „Memoriile” ei (publicate de revista Realitatea): „Sunt născută la Bucureşti, tatăl meu fiind român şi mama mea rusoaică. Tatăl meu era chimist. Nu suntem evrei, deşi s-a spus că suntem. Am prieteni foarte iubiţi printre evrei şi, dacă aş fi evreică, aş fi mândră de asta”… „Memoriile” au fost scrise în exil, la Paris, într-un anumit context: Regele Ferdinand murise de curând, Mihai îi urmase la tron – asistat de un Consiliu de Regenţă, Carol al II-lea începuse să tragă sfori să revină în ţară şi să revendice Coroana la care renunţase în 1925.
Chiar şi în privinţa anului naşterii Elenei Lupescu există controverse. În aceleaşi „Memorii”, ea susţine că ar fi cu şase ani mai tânără decât Carol, ceea ce ar însemna că s-a născut în 1899. Mai târziu, a „rectificat” şi această dată, oprindu-se la 1902. Majoritatea istoricilor consideră însă că Elena Lupescu s-a născut la 15 septembrie 1896, deşi există şi surse care vorbesc despre 1895 sau 1897. Oricum ar fi, biografia i-a fost scrisă şi rescrisă în funcţie de capriciile istoriei…Şi în privinţa numelui său real au existat controverse: Elena Lupescu, fosta Tâmpeanu (prin căsătoria cu un ofiţer român, de care a divorţat în cele din urmă, pe principiul că unei membre a societăţii