Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită marţi, 8 martie a avut de-a lungul timpului semnificaţii diferite. În urmă cu un secol, a fost ziua activistelor, expresie a luptei acestora pentru dobândirea unor drepturi. Ulterior, s-a confundat cu o sărbătoare a mamelor, în ţările din fostul bloc sovietic şi este în prezent un pretext de răsfăţ pentru femei.
În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.
Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic.
În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.
În SUA, opresiunea şi discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15 mii de femei au manifestat la New York, cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot.
Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în SUA pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.
În urmă cu o sută de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în aceas