Potrivit obligaţilor care decurg din semestrul European, fiecare stat membru al UE trebuie să prezinte, până la jumătatea lunii aprilie, un program de reforme naționale pentru creșterea forței de muncă. Consiliul de miniștri pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) reunit luni la Bruxelles, a făcut câteva recomandări în acest sens statelor membre.
Reformele vor diferi de la un stat la celălalt în funcție de circumstanțele naționale, însă toate trebuie să adreseze aceluiaşI gen de probleme.
Guvernele naționale trebuie să scadă impozitele pe venit și să balanseze această decizie prin creșterea taxelor de poluare pentru companiile cu activități dăunează mediului.
Angajatorii trebuie să ofere un program de lucru mai flexibil, precum și facilități de îngrijire a copiilor, mai spune Consiliul. Aceștia trebuie să mai ofere aranjamente contractuale flexibile și sigure tinerilor, pentru-i încuraja să participe la forța de muncă și a le oferi posibilitatea de a-și clădi cariera.
Pensionare târzie, dar cu beneficii
Consiliul mai cere statelor să-și prezinte strategiile naționale pentru întârzierea pensionării populației. Acesta a decis că strategiile, deși diferite în funcție de speranța de viaţă din fiecare țară, trebuie să includă reducerea schemelor de pensionare anticipată, crearea unei mai strânse legături între contribuțiile plătite pe parcusul vieții și pensie, precum și introducerea unor standarde deosebite pentru condițiile de muncă ale angajaților în vârstă.
Consiliul mai spune că, în fiecare stat membru, costurile forţei de muncă trebuie să evolueze în conformitate cu productivitatea muncii și a cerut să se respecte rolul partenerilor sociali.
Șomaj eficient
Programul de reforme trebuie să includă și măsuri specifice pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile și să evite astfel r