Arbitrii romani incaseaza sume imense ca sa faca praf meciurile din prima liga de fotbal.
In arbitrajul autohton nu se simte deloc criza. "Cavalerii fluierului" incaseaza cu aproximativ 20% mai multi bani fata de sezonul trecut, in total contrast cu prestatiile lor, multe dintre ele catastrofale
De ani de zile, arbitrii romani de fotbal sunt tinta unor critici vehemente, din cauza prestatiilor lor, unele, deplorabile. S
ituatia e valabila si la nivelul primei ligi, dar si la nivelul celor inferioare. De vina pare a fi, in primul rand, calitatea arbitrilor nostri de fotbal, in speta nepotismul exacerbat. Majoritatea arbitrilor din primul esalon fotbalistic sunt fiii, nepotii sau finii unor fosti arbitri, copii ai angajatilor Federatiei Romane de Fotbal etc.
Putina lume stie, insa, faptul ca acesti fluierasi sunt platiti imparateste ca sa imparta dreptatea pe teren. Iata si cateva cifre concrete: in sezonul competitional trecut, un arbitru de centru incasa nu mai putin de 5340 de lei, pentru a arbitra o singura partida din prima liga. Un asistent (tusier) primea "doar" 3560 de lei, in vreme ce arbitrul de rezerva se multumea cu 1340 de lei.
Ca si cand aceste sume n-ar fi fost sfidator de mari (vorbim aici, totusi, de prima divizie din Romania, nu de campionatul Italiei ori al Angliei), in actualul sezon competitional, baremurile de arbitraj au crescut, in medie, cu aproximativ 20-25%.
Astfel, acum, un central e platit cu 6430 de lei pentru un meci, tusierii cu cate 4290 de lei, iar arbitrul de rezerva cu 1610 lei.
Pentru comparatie, trebuie spus ca seful statului castiga, intr-o luna, 6602 lei. Cam tot atat cat ia un arbitru de fotbal de prima divizie, in numai 90 de minute.
La sumele, e drept, brute, pe care le incaseaza arbitrii de fotbal de la noi, se mai adauga si cheltuielile