Preşedintele şi oamenii săi pun mereu întrebările corecte. Corectitudinea e măsurată de procentele ameţitoare ale celor care răspund \"da\".
"Ce părere aveţi despre propunerea Parchetului General privind mărirea perioadei de reţinere preventivă de la 24 de ore la 48 de ore, din raţiuni de realizare a unei anchete documentate şi corecte?", îi întreabă instituţia favorită a lui Traian Băsescu pe cetăţenii sastisiţi de mizeria penală ascunsă sub preşul îmbogăţiţilor tranziţiei.
Aproape niciun om normal la cap, pus în faţa unei asemenea întrebări, n-ar respinge propunerea. Şi, conform unor date prezentate de procurorul general Laura Codruţa Kovesi la bilanţul Ministerului Public, mai nimeni n-a făcut-o. 74% dintre români s-au declarat de acord cu extinderea perioadei prevăzute pentru arestul preventiv. În plus, 82% au încuviinţat eventuala instituire a unor mecanisme care să facă posibilă confiscarea averilor nejustificate. "România trebuie să implementeze confiscarea extinsă nu doar pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate ca stat comunitar, ci în primul rând pentru a răspunde unei nevoi sociale presante", a indicat ieri doamna Kovesi, după prezentarea sondajului în cauză.
Acest tip de validare populară prinde rădăcini în statul organizat după voinţa şi priceperea celor care au supravieţuit comunismului. "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?", îi întreba cu ingenuitatea-i specifică şi domnul Băsescu, în 2009, pe cetăţenii dezgustaţi de corupţia şi miserupismul cuibărite la sânul instituţiei reprezentative a democraţiei româneşti. O majoritate zbrobitoare răspundea pozitiv, oferindu-i preşedintelui ocazia să clameze victoria obţinută împotriva politicienilor care refuzaseră să împlinească, de bunăvoie, "solicitările românilor".
Dacă s-ar face un inventar al "temelor" care şi-au do