Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, marţi, pentru proiectul noului Cod al muncii, în lipsa reprezentanţilor USL la şedinţa forului legislativ. Liderii Opoziţiei susţin că asumarea răspunderii este o procedură abuzivă, iar premierul Emil Boc nu mai are suficienţi susţinători în Parlament. Opoziţia va prezenta, miercuri, o moţiune de cenzură.
Premierul Emil Boc a declarat, în cadrul şedinţei Parlamentului de marţi, că piaţa muncii din România are nevoie de o mai mare flexibilitate. Acesta susţine că intrarea ţării noastre în UE şi criza economică globală sunt numai două dintre motivele care demonstrează că România are nevoie de un nou Cod al Muncii. Premierul a precizat că, prin modificările Codului Muncii, se doreşte facilitarea găsirii unui loc de muncă.
Dintre noile prevederi, amintim: sancţionarea cu amendă între 1.500 şi 3.000 lei a angajării fără certificat medical, cu păstrarea condiţiei ca testele de graviditate la angajare sunt interzise; reprezentanţii angajaţilor pot negocia un contract colectiv de muncă; se măreşte durata contractului pe perioadă determinată, de la 24 de luni, la 36 de luni; se abrogă articolul potrivit căruia, la încetarea celui de-al treilea contract pe perioadă determinată, angajatul va fi încadrat obligatoriu cu contract pe perioadă nedeterminată; prelungirea perioadelor de probă de la 30 la 45 de zile, dar şi de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucrătoare; perioada în care angajatorul trebuie să asigure salariaţilor concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situaţiile în care concediul este programat fracţionat, se reduce de la 15 la 10 zile; un patron poate angaja în probă oricâte persoane doreşte şi să renunţe la acestea, după expirarea perioadei de probă; contractul individual de muncă poate înceta atât pe durata, cât şi la sfârşitul perioadei de probă, fără să fie necesar preavi