Staţie de sortare a deşeurilor reciclabile din Capitala Moldovei stă nefolosită. Din cauză că ieşenii nu folosesc tomberoane pentru reciclare, sortarea deşeurilor se face, la mână, la groapa de la Ţuţora.
Miile de ciori care survolează o movilă la câţiva kilometri de localitatea ieşeană Ţuţora ne dau de înţeles că suntem aproape de depozitul ecologic. Ajunşi în perimetrul acestuia, ne dăm seama de dimensiunile titanice a celei mai noi şi moderne gropi de gunoi din judeţul Iaşi, dată în folosinţă la jumătatea anului 2009 şi care în prezent primeşte aproape 300 de metri cubi de deşeuri pe zi.
Valoarea investiţiei este de 23 de milioane de euro fără TVA, din care 25% reprezintă contribuţia Consiliului Local Iaşi, iar restul banilor sunt asiguraţi de Ministerul Mediului.Depozitul ecologic de la Ţuţora ar trebui să colecteze gunoaie nu doar din municipiul Iaşi, ci şi din judeţ.
Dotări europene de 23 de milioane de euro
Investiţia este justificată de dotările depozitului, aliniate la standardele Uniunii Europene. Substratul este alcătuit din pietriş şi argilă, separate de două benzi de cauciuc.
Mai citiţi:
Groapa de gunoi, aşteptată de doi ani
2.000 de voluntari ieşeni curăţă natura de gunoaie
Gazul rezultat prin descompunerea gunoaielor este valorificat de tuburi de captare, în timp ce canalele colectoare sunt evacuate într-o staţie de tratare. La acestea se adaugă o staţie de sortare, care transformă gunoiul reciclabil în baloţi.
„Materialul astfel obţinut este transportat apoi la fabrici în Buzău şi Constanţa, unde devine polistiren folosit în industria textilă. Mai trebuie adusă o staţie de compostare, care permite valorificarea materialului lemnos şi de construit o infrastructură de drumuri până la căile rutiere“, explică Gheorghe Ungureanu, şef staţie Serviciu Depozit Ecologic Ţuţora. La