Potrivit prevederilor Statutului Personalului Didactic, fiecare profesor încadrat în sistemul de învăţământ este obligat, de acum înainte, să prezinte anual „un certificat medical şi de atestare psihocomportamentală“ eliberat de un psiholog sau un medic de medicina muncii acreditat de inspectoratele şcolare, după o examinare amănunţită, pe un formular tipizat stabilit de Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii.
În Olt, situaţia e cât se poate de clară. Descurcaţi-vă cum ştiţi, spune inspectoratul şcolar, care s-a retras din afacere încă de la început, spunând că departamentul specializat al instituţiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, nu dispune în prezent de un psiholog atestat, cu autorizaţie de liberă practică, pe care să-l poată pune la muncă.
Asta înseamnă că sarcina cade în totalitate în grija primăriilor din judeţ, care, în postură de angajator, se văd acum nevoite să suporte nu doar contravaloarea navetei cadrelor didactice, ci şi costurile destul de ridicate, în jur de 60 de lei de persoană, şi neprevăzute în bugetele locale, ale testării dascălilor.
Primăriile n-au cu ce să plătească
„Nu am stabilit nimic oficial până acum pentru că nu avem bani. Sunt 84 de cadre didactice în Iancu Jianu, plus încă vreo zece educatori, iar asta înseamnă peste 35.000 de lei din bugetul local. Banii aceştia nu există şi nu ştim deocamdată cum o să rezolvăm. Noi nu decontăm nici transportul, iar acum trebuie să plătim testele psihologice! I-am pune pe profesori să plătească şi testarea, dar e scumpă, iar salariile lor sunt şi aşa extrem de mici“, a spus Dumitru Corbeanu, primarul comunei Iancu Jianu.
„Dacă am avea bani, am plăti cu mare plăcere. Dar nu avem. La Pleşoiu sunt 40 de cadre didactice. Pe anul ăsta avem la buget 150.000 de lei, în condiţiile în care 360.000 de lei înseamnă doar salariile angajaţilor noştri.