Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii rezultatul verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara in legatura cu acuzatiile aduse procurorilor si judecatorilor implicati in retinerea si arestarea presedintelui Consiliului Judetean Arges Constantin Nicolescu.
In comunicatul remis, miercuri, presei de CSM se arata ca Inspectia Judiciara a fost sesizata atat de CSM si de Ministerul justitiei, care au cerut apararea independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati, cat si de Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor Coruptiei si pentru Petitii din Camera Deputatilor, care au solicitat cercetarea disciplinara fata de procurorul de caz, considerandu-se ca acesta a dispus excesiv si nejustificat masura retinerii lui Nicolescu.
Rezultatele verificarilor Inspectiei Judiciare arata, printre altele, ca decizia de incatusare a lui Constantin Nicolescu nu a fost luata de procuror, asa cum s-a acuzat, ci de politisti, respingandu-se acuzatia ca s-a dorit "crearea unui 'circ mediatic' de catre DNA".
"Competenta de a escorta si insoti persoanele privative de libertate revine lucratorilor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Pe cale de consecinta, raspunderea pentru o eventuala nerespectare a dispozitiilor legale mentionate anterior nu revine procurorilor", se arata in comunicatul CSM.
De asemenea, masura arestarii preventive a lui Constantin Nicolescu a fost luata de un complet de judecata stabilit cu multa vreme inainte de data de 27 ianuarie, in ciuda speculatiilor lansate de unii politicieni, potrivit carora judecatoarea Mihaela Ioana Neacsa a fost desemnata special sa se ocupe de acest caz.
"Este de subliniat si faptul ca, pentru a elimina orice suspiciune de acest gen, din luna octombrie 2010, instanta